Monien asiantuntijoiden mukaan teollisuus on kohtaamassa merkittävän murrosvaiheen siirtyessään vuoteen 2025. Teknologiset innovaatiot, ilmastonmuutos ja kyberturvallisuusuhkat vaativat nopeita ja strategisia ratkaisuja, mutta monet yritykset kamppailevat päätöksenteon hitauden ja nykyisten vanhentuneiden järjestelmien mukauttamattomuuden kanssa. 

IFS:n globaalin tutkimuksen mukaan valmistusteollisuuden suurimmat haasteet ovat teknologian kehitys, kyberturvallisuus ja ilmastonmuutos. Kyberuhat korostuvat etenkin digitaalisten työkalujen lisääntyessä. Samaan aikaan ilmastonmuutos asettaa toimialakohtaisia riskejä, kuten elintarvikealalle, jossa perinteiset viljelymenetelmät käyvät kestämättömiksi. 

Lisäksi teknologinen kehitys jättää monet yritykset jälkeen. Kahdella kolmasosalla on käytössä vanhentuneita työkaluja, vaikka suurin osa johtajista uskoo, ettei yritys selviäisi ilman uusia investointeja yli kolmea vuotta. Ennustuksien mukaan valmistavan teollisuuden yritykset alkavat tekemään vuonna 2025 suuria teknologisia investointeja.  

Tässä IFS:n blogista kerättynä valmistavan teollisuuden ennustukset ja trendit vuodelle 2025:

1. Teollinen tekoäly (Industrial AI) muuttaa toimintaa

Vaikka tekoäly on ollut osa keskustelua jo vuosia, sen käyttöönotto on ollut hidasta. Esteinä ovat olleet heikko datan laatu ja haasteet sääntelyissä. Kuitenkin edelläkävijät ovat saavuttaneet merkittäviä hyötyjä, kuten tuotannon optimointia, energiankäytön tehostamista ja ennakoivaa huoltoa. Vuodesta 2025 alkaen teollisuuden on määriteltävä tekoälyn arvo organisaatioilleen ja hyväksyttävä innovaation tuomat riskit, sillä kilpailukyky vaatii rohkeita askeleita ja investointeja.

2. GenAI ja hybridityövoima

Generatiivinen tekoäly (GenAI) mullistaa työvoimaa automatisoimalla rutiinitehtäviä ja tukemalla luovaa ajattelua. Tämä muutos helpottaa henkilöstöpulaa ja mahdollistaa työntekijöiden keskittymisen strategiseen kehitykseen. 

Lähivuosina yritykset panostavat digitaalisiin työkaluihin ja koulutusohjelmiin, jotka valmentavat henkilöstöä työskentelemään tekoälyn rinnalla ja hyödyntämään sen mahdollisuuksia.

3. Kiertotalous ja kestävä kehitys

Sääntely ja kuluttajien vaatimukset pakottavat valmistajat ottamaan kestävyyden strategiansa ytimeen. Digitaaliset tuotepassit tarjoavat läpinäkyvyyttä tuotteiden ympäristövaikutuksista ja kierrätysmahdollisuuksista. Vuodesta 2025 lähtien kiertotalousratkaisut nousevat keskeiseen asemaan yritysten toiminnassa.

4. Paikallinen tuotanto ja toimitusketjujen vahvistaminen

Geopoliittiset jännitteet ja sääolosuhteet ajavat valmistajia kohti paikallisempaa tuotantomallia. Automaatiota ja robotiikkaa hyödyntävät laitokset, jotka ovat lähempänä paikallisia markkinoita, parantavat tehokkuutta ja vähentävät toimitusketjujen riskejä. 

Yhteenveto: 

Vuodesta 2025 lähtien valmistajien on priorisoitava digitaalinen transformaatio, tekoälyn käyttöönotto ja työvoiman kehittäminen. Muutosten omaksuminen tarjoaa mahdollisuuden kääntää haasteet kilpailueduksi ja luoda kestävämpi sekä menestyksekkäämpi tulevaisuus teollisuudelle.

Blogikirjoitus pohjautuu IFS:n Maggie Slowikin ja Andrew Burtonin kirjoitukseen. Lue alkuperäinen julkaisu: IFS-blogi