Teollinen tekoäly (Industrial AI) kehittyy nopeasti ja tulee mullistamaan valmistavan teollisuuden ja sen liiketoimintaprosessit. Uusien AI-teknologioiden käyttöönotto tuo mukanaan suuria mahdollisuuksia, mutta myös haasteita, kuten datan laatuun, luotettavuuteen ja sääntelyyn liittyviä kysymyksiä. IFS Cloud vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla ratkaisuja, jotka auttavat yrityksiä ottamaan tekoälyn tehokkaasti ja hallitusti käyttöön.
AI:n käyttöönoton haasteet ja mahdollisuudet
Yksi suurimmista esteistä AI:n käyttöönotossa on epävarmuus ja pelko uutta tuntematonta kohtaan. Monet valmistavan teollisuuden toimijat epäilevät tekoälyn luotettavuutta sillä tekoälyn onnistunut käyttö edellyttää korkealaatuista dataa, sillä virheellinen tai puutteellinen tieto voi heikentää esimerkiksi tekoälyn luomien ennusteiden tarkkuutta. Lisäksi valmistavan teollisuuden yritykset miettivät tekoälyn vaikutusta työpaikkoihin.
IFS Cloudin lähestymistapa näihin haasteisiin on tarjota yrityksille valmiiksi kehitettyjä, alakohtaisia standardeja tekoälyratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön ilman laajamittaista ohjelmistokehitystä. Tämä mahdollistaa AI:n hyödyntämisen heti ensimmäisistä päivistä lähtien.
IFS Cloudin AI-kyvykkyydet
IFS Cloud 24R2 toi mukanaan uusia tekoälypohjaisia toiminnallisuuksia, jotka auttavat yrityksiä parantamaan tuottavuutta, optimoimaan resursseja ja edistämään kestävyyttä.
Ennustettavuuden ja resurssien hallinnan parantaminen
Syksyllä 2024 julkaistu IFS Cloud 24R2 -päivitys toi merkittäviä uudistuksia toiminnanohjaukseen. Yksi keskeisimmistä parannuksista on AI-pohjainen aikasarjaennustemalliin perustuva ennustemenetelmä, joka parantaa kysynnän ennustamista. Tämä mahdollistaa tarkemmat ennusteet, joiden avulla yritykset voivat optimoida varastotasojaan ilman palvelutason heikentymistä.
Lisäksi valmistuksen aikataulutus (Manufacturing Scheduling Optimization, MSO) on saanut AI-pohjaisia optimointiominaisuuksia. Uuden simulointikyvykkyyden ansiosta suunnittelijat voivat vertailla eri kapasiteetti- ja kuormitusskenaarioita. AI:n avulla tuotannon suunnittelu huomioi keskeiset tekijät, kuten komponenttipulat, toimitusajat ja kysynnän vaihtelut. Tämä auttaa valmistajia optimoimaan resurssien käyttöään, maksimoimaan kapasiteetin hyödyntämisen ja luomaan realistisempia tuotantoaikatauluja.
Palveluiden optimointi
IFS Cloud 24R2 -päivitys toi merkittäviä parannuksia myös palvelunhallintaan. Yksi keskeisistä uudistuksista on AI-pohjainen IFS Home for Dispatchers. Järjestelmä auttaa priorisoimaan tehtäviä ja resursoimaan työtä tehokkaasti. Esimerkiksi, jos teknikko ei ole kirjautunut järjestelmään aamulla, AI tunnistaa tilanteen ja suosittelee tarvittavia toimenpiteitä.
Uudistus kattaa myös ajanvarauksen parannukset, jotka mahdollistavat entistä tehokkaamman aikataulutuksen ja resurssien allokoinnin. Lisäksi aliurakoitsijoiden hallintaan on lisätty ns. bucket resources -toiminnallisuus, joka yksinkertaistaa kapasiteetinhallintaa laajemmalla tasolla.
Kestävyys ja vastuullisuus
Kestävyyshaasteet, kuten sääntelyn noudattaminen, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja raportointivaatimukset, asettavat yrityksille uusia vaatimuksia. IFS Cloud 24R2 vastaa tähän haasteeseen esittelemällä uuden Sustainability Management -ratkaisun. Tämä keskitetty järjestelmä auttaa organisaatioita keräämään ja analysoimaan kestävyystietoja sekä raportoimaan niistä tehokkaasti.
IFS Emission Tracker -sovellus kehittyy edelleen, ja uusimmassa päivityksessä on laajennettu epäsuorien Scope 3 -päästöjen tuki. Lisäksi hankintaratkaisuihin on lisätty uusia toiminnallisuuksia, joiden avulla hankintapäälliköt voivat arvioida hankittujen tuotteiden ja palveluiden hiilidioksidipäästöjä ensisijaisista ja toissijaisista lähteistä.
IFS on myös integroinut Climatiq:n, kolmannen osapuolen hiili-intelligenssiratkaisun, joka yhdistettynä AI-teknologiaan tarjoaa arvioituja hiilipäästölukuja hankinnoille. Tämä data voidaan hyödyntää valmistuksen ekovastuullisuuden (Eco footprint) hallinnassa ja uusissa kestävyysmoduuleissa osana keskeisiä suorituskykymittareita.
AI:n strateginen käyttöönotto
Vaikka tekoälyyn liittyy haasteita, sen potentiaali on kiistaton. Yritykset, jotka viivyttelevät AI:n käyttöönotossa, saattavat jäädä kilpailijoistaan jälkeen. Teknologian kehitys jatkuu nopeana, ja ne, jotka ottavat tekoälyn käyttöön hallitusti ja ennakoivasti, voivat varmistaa kilpailuetunsa pitkällä aikavälillä. IFS:n suositus on lähteä liikkeelle pienillä, kohdistetuilla AI-projekteilla, joiden vaikutukset voidaan arvioida nopeasti. Näin voidaan rakentaa luottamusta ja kehittää AI:n käyttöä vaiheittain laajemmaksi.
Blogikirjoituksen pohjana käytetty IFS:n julkaisuja tekoälyyn liittyen. Lue lisää IFS:n blogeista aiheesta: Boosting Industrial AI Adoption ja A leap forward for Industrial AI