Tekoäly ja koneoppiminen ovat viime aikoina yleistyneet merkittävästi mm. OpenAI:n julkaiseman kielimallin ChatGPT:n ansiota, jossa käyttäjä voi hyödyntää valmiiksi opetettua koneoppimismallia kysymällä vastauksia mitä haastavampiin ongelmiin. Monet suuret globaalit yritykset ovat alkaneet aktiivisesti etsimään erilaisia keinoja, miten AI:n avulla pystytään tehostamaan liiketoiminnan prosesseja. Esimerkiksi kumppanimme IFS on integroinut toiminnanohjausjärjestelmäänsä AI-pohjaisia ratkaisuja mm. ennakoivaan huoltoon ja kunnossapitoon, tuotannon suunnitteluun, toimitusketjuihin sekä laadunvalvontaan.
Myös meillä Avesolla Data & AI -labilla on ollut käynnissä hyvinkin erilaisia AI-kehitysprojekteja, joissa tekoälyä hyödyntäviä menetelmiä ja käyttöliittymiä on suunniteltu, testattu ja käyttöönotettu demoympäristöissä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Alapuolella kattotasolla lueteltuna erilaisia projekteja, joihin olemme kehittäneet AI-ratkaisuita ja osaa päässyt ihan toteuttamaankin:
- AI-kielimallien hyödyntäminen IFS-järjestelmässä
Kielimalleilla on potentiaalia nopeuttaa huomattavasti tehtävistä suoriutumista, kun ne helpottavat tiedon hakua ja ideointia. Aveson Data & AI -lab onkin kehittänyt käyttöliittymän IFS:n kylkeen, jolta käyttäjä voi suoraan tekstimuotoisena hakuna kysyä järjestelmän sisällä olevista tiedoista ja saada kyselyihin tekstimuotoisia vastauksia. Kielimallisen käyttöliittymän integrointi IFS-järjestelmään madaltaa käyttäjän henkilökohtaisen tietämyksen tarvetta järjestelmästä sekä käytettyä aikaa, kun järjestelmässä navigoimisen sijasta käyttäjä saa tiedot suoraan AI:lta helposti ymmärrettävässä muodossa.
- OCR-kuvatunnistusratkaisut IFS-järjestelmään
Olemme tutkineet, miten koneoppimisen kuvantunnistukseen kuuluvaa OCR-tekniikka (Optical Characteristic Recognition) voidaan käyttää erityisesti skannattujen dokumenttien lukemiseen ja kehittäneet käyttöliittymän, jonka avulla pystymme automaattisesti täyttämään matkalaskut suoraan kuitista. Projektin aikana tunnistettiin, että dokumenttien luenta puhelimella ja tiedon lähettäminen järjestelmään korvaisi useita nykyisiä manuaalisia prosesseja. Tätä pystyisimme soveltamaan matkalaskujen lisäksi useammalla muullakin tavalla, esimerkiksi kuittaamaan tehtaille saapuvia rahtikirjoja, jotka nykyään kirjataan tavaroiden saapumisen jälkeen järjestelmiin käsin.
- Materiaalien optimointi AI:n avulla
Varsinkin valmistavassa teollisuudessa ei ole mitenkään erikoista, että tuotannossa materiaaleja ja eriä tulisi optimoida. Tätä olemme päässeet kehittämään oikean elämän esimerkin kautta ja todenneet toimivaksi. Ratkaisu pystytään toteuttamaan omana käyttöliittymänä ja/tai integraatiolla esim. IFS-järjestelmään.
- Tietovarastot ja AI
Tietovarastojen kehitys ja ylläpito on ollut osa Aveson ydinosaamista alusta asti. Tästä syystä on myös ollut luonnollista yhdistää AI osaksi tietovaraston kehitystä. Tietovaraston AI-projektissa olemme selvittäneet koneoppimismallia hyödyntävien prosessien integrointia olemassa oleviin DW-tietomalleihin. AI liitetään osaksi DW-kokonaisuutta ja sen luomaa dataa käytetään jatkoprosesseissa tai raporteissa.
- Datan laadunhallinta
AI-pohjaiset tekniikat, joita voi käyttää poikkeavuuksien löytämiseen, laadun parantamiseen sekä datan rikastamiseen ja formatointiin. Näitä datan laatuhavaintoja sekä parannuksia voimme hyödyntää esimerkiksi migraatioissa tuomaan läpinäkyvyyttä asiakkaan dataan sekä nopeuttamaan migraatioprosessin läpimenoaikaa.
Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi olemme työstäneet muutamaa muutakin AI-ratkaisua, mutta niistä myöhemmin lisää. Haluammekin olla eturintamassa AI-kyvykkyyksien luomisessa ja hyödyntämisessä ja näin ollen otamme mielellämme vastaan AI-aiheisia ratkottavia pulmia tai kehitysideoita! Viestiä vain rohkeasti tulemaan esimerkiksi Aveson Vesalle. Yhteystiedot löytyvät alapuolelta ”ota yhteyttä” -napin kautta.