Elämme monilla toimialoilla sääntelyjen ja muutoksien aikakautta, jossa tutkan alla ovat erityisesti kestävään kehitykseen liittyvät tavoitteet, joita seurataan ja mitataan erilaisilla ESG-mittareilla. ESG tulee sanoista Ympäristö (Environmental), Sosiaalinen (Social) ja Hallinto (Governance). Se viittaa joukkoon kriteereitä, joita käytetään arvioimaan yrityksen suoritusta ja vaikutusta näillä kolmella avainalueella. Uuden ESG-direktiivin mukaisesti kaikkien yritysten, joilla on yli 250 työntekijää, liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa tai nettovarallisuus yli 20 miljoonaa euroa, tulee laatia ESG-raportti. Ensimmäisten yritysten on noudatettava näitä uusia sääntöjä jo lähitulevaisuudessa, kun ensimmäiset raportit on julkaistava tilikaudelta 2024 vuonna 2025.
Aikakaudella, jossa ESG-asiat ovat keskeisessä asemassa liiketoimintaympäristön muovautumisessa, yritykset tunnistavat yhä enemmän kattavan ESG-käytäntöjen tarpeen monimutkaisen kestävyyshaasteiden hallitsemiseksi. Sidosryhmät vaativat suurempaa avoimuutta ja vastuullisuutta, ja ESG-käytäntöjen integroiminen ei ole enää vain moraalinen velvollisuus, vaan strateginen välttämättömyys.
Tällä hetkellä IFS Cloud ESG-toiminnot tukevat erityisesti tuotannon hiilijalanjäljen laskentaa. Tuotannon päästöjä on pystynyt laskemaan jo IFS:n aikaisemmissakin versioissa järjestelmän Eco-Footprint-toiminnolla. Eco-Footprint on erityisen vahva päästöjen laskentaan yrityksille, joilla on tuotantoa, koska toiminto mahdollistaa päästöjen laskemisen suoraan nimikkeistä ja sisältää laskennan koko tuotteen elinkaaren valmistuksesta hävittämiseen. Esimerkkinä IFS Cloud tukee kasvihuonepäästöjen vähentämistä seuraamalla jatteistä ja energian kulutuksesta muodostuvia päästöjä. Lisäksi IFS Cloud -järjestelmän Sustainability Planner -työkalun avulla yritykset voivat arvioida kestävyyssuoritustaan, asettaa tavoitteita ja ryhtyä konkreettisiin toimiin niiden saavuttamiseksi. Raportointi tällä hetkellä nojaa IFS:n Business Reporteriin tai esimerkiksi yrityksen halutessa ulkoisiin työkaluihin, kuten MS Power BI-työkaluun.
IFS tunnetusti kehittää järjestelmäänsä aktiivisesti ja pyrkii olemaan ajan tasalla toiminnoissaan ja usein jopa edellä. Tähän ei ole poikkeus ESG-raportointiin liittyvien toimintojen kehitys, kun IFS on lähitulevaisuudessa julkaisemassa uudistuksia IFS Cloud Sustainability Hub -toimintoon. IFS Cloud Sustainability Hub on alusta kestävyystavoitteiden seurantaan ja mittaamiseen. Hubissa prosessi alkaa määrittämällä olennaiset ympäristö, sosiaaliset ja hallinto (ESG) keskeiset suorituskykymittarit (KPI:t). IFS Sustainability Hubiin voidaan kerätä tietoja niin IFS Cloud Eco-Footprint moduulista kuin muistakin tietolähteistä, joiden avulla seurataan KPI-tavoitteiden toteutumista. Tämän jälkeen seurataan edistystä ja kattavat raportit laaditaan Global Reporting Initiative (GRI) -standardien perusteella. Lopulta GRI:n ohjeiden noudattaminen valmistaa organisaation ympäristö- ja sosiaalisten riskien (ESRS) ilmoittamiseen ja raportoimiseen.
IFS Cloud mahdollistaa ESG-strategiaa tukevat työkalut ja ominaisuudet tarjoten yrityksille monipuolisen alustan kestävyysaloitteidensa mittaamiseen, seuraamiseen, proaktiiviseen hallintaan ja ennen kaikkea raportointiin. IFS Cloud Sustainability Hub tulee tarjoamaan laajan valikoiman edistyneitä automaatio- ja tekoälytoimintoja sekä analyysityökaluja, jotka eivät ainoastaan auta yrityksiä tunnistamaan trendejä datasta, vaan myös paikantamaan arvokkaita parannusmahdollisuuksia.
Integroimalla edellä mainittuja ominaisuuksia omaan toimintaansa yritykset eivät ainoastaan vastaa ESG-asioiden kasvaviin vaatimuksiin, vaan edistävät aktiivisesti kestävää tulevaisuutta monilla mittareilla. IFS Cloud varmistaa, että ympäristö-, sosiaali- ja hallintonäkökohdat integroituvat saumattomasti liiketoiminnan toimintatapoihin, edistäen vastuullisia ja kestäviä liiketoimintakäytäntöjä läpi koko organisaation.