Haastattelimme Aveson integraatio- ja AI-Lab -tiimien vetäjää Miikkaa. Miikalla on taustaa kehitysinsinöörin töistä, jossa toimenkuva piti sisällään suunnitteluprosessien ja tiedonhallinnan kehittämistä. Hän oli vetovastuussa projekteissa, joissa työt pyörivät PLM– ja PDM-integraatioiden ja tietokantojen ympärillä. 

Miikka Integraatiotiimin vetäjänä

Avesolla Miikka vetää integraatio- ja Data Lab -tiimejä, mutta työnkuva on laaja ulottuen laajemminkin tiedonhallinnan ratkaisuihin. 

”Työnimikkeenä toimii datainsinööri, mutta toimenkuva on laaja sisältäen integraatiot, AI-kehitystä, Master Data -liiketoiminnan automatisoinnit, prosessien automatisoinnit Aveso Data Studiolla, datamigraatiot, tietovarastot ja arkkitehtuuri- ja projektisuunnittelua.” 

Vaikka Aveso on tehnyt jo vuosia integraatioita, oli Avesolle integraatioliiketoiminnan kasvun myötä tarpeellista perustaa integraatioihin keskittynyt ja erikoistunut tiimi. 

”Integraatiotiimin perusidea kaavailtiin sillä, että tavoite on jakaa ammatillista osaamista, oppia uutta ja kehittyä yhdessä sekä yhtenäistää toimintatapoja projekteissa. Tämän kaiken mahdollistavat yhteiset kommunikaatiokanavat ja säännölliset kokoontumiset, joissa pystytään jakamaan tietoa, ratkomaan ongelmia, oppia uusia teknologioita ja saamaan palautetta jo toteutetuista ratkaisuista.” 

Integraatioiden tulevaisuudennäkymät 

Uusia integraatioalustoja on tullut markkinoille viime vuosina merkittävästi lisää, mikä vahvasti viittaa myös siihen, että integraatioille on kasvavissa määrin kysyntää. Yritykset investoivat yhä enemmän pilviratkaisuihin, joissa pystytään keskitetysti hallitsemaan ja ylläpitämään integraatioita läpinäkyvästi. Esimerkiksi Boomi, joka meilläkin on käytössä, on nostanut suosiotaan viime vuosina merkittävästi ja onkin noussut Gartnerin tutkimuksissa IPaaS-alustojen (Integration Platform as a Service) yhdeksi johtavaksi teknologiaksi. 

”Nykyaikaiset integraatioalustat myös helpottavat kehityksen ja toimintojen kommunikointia ja ylläpitoa, kun integraatiot pystytään esittämään visuaalisesti lohkokaavioina verrattuna siihen, että integraatiot havainnollistettaisiin vanhanaikaisesti koodieditorista.  Näin esim. bisneksellä on helpompi saada käsitys: ”hei, me ollaan nyt tuossa kohtaa”. Tällöin moniosaavan tiimin työskentely voi olla huomattavasti helpompaa ja sujuvampaa, kun prosessista saa helpommin käsityksen, mitä milloinkin tapahtuu.” 

Miten Avesolla tehdään integraatioita? 

”Boomin lisäksi teemme Azurella, Frendsillä ja Aveson omalla räätälöidyllä integraatioalustalla, mutta tietenkin valitaan asiakkaan näkökulmasta aina tilanteeseen sopivin vaihtoehto. Kaikissa alustoissa on omat vahvuutensa, ja käyttötarkoitus määrittelee mitä työkalua käytetään. Esimerkiksi räätälöity ratkaisu voi mahdollistaa hyvinkin kustannustehokkaat ja joustavat integraatiot. Kaupallisten integraatioalustojen vahvaa aluetta on kehitys monitoimittajaympäristössä, kun noudatetaan hyviä CI-käytäntöjä.”  

“Yhteistyö asiakkaidemme kanssa on tyypillisesti monivuotista, kun huolehdimme toteuttamiemme integraatioiden jatkokehityksen sekä tuki- ja ylläpitopalvelut.” 

Miten AI liittyy integraatioihin? 

”Tavallaan integraatiot eivät ole enää vain tiedon välittämistä järjestelmien välillä, vaan sen voidaan ajatella olevan myös liiketoiminnan automatisointia, jossa AI tulee olemaan suuressa roolissa. Integraatioiden avulla voidaan tuoda AI mukaan liiketoiminnan automatisointiin. Uudet tekoälyteknologiat ovat, ja tulevat olemaan, valmiimpia ulkoisia palveluita, jolloin niiden tehokas hyödyntäminen tulee vaatimaan integraatioita.” 

Miikan loppusanat Avesosta työpaikkana ja yhteisönä 

”Meillä on hyvin kehitysmielinen työympäristö eli ihmiset haluavat kehittää asioita, oppia uutta ja auttaa muita oppimaan. Tämä yhdistettynä ammattitaitoiseen porukkaan luo mielekkään työympäristön, jossa voi kehittää omaa ammatillista osaamista.”