Valmistajat ovat jo vuosien ajan kamppailleet kovenevan kilpailun, monimutkaisten asiakastarpeiden ja tiukempien sääntelyiden kanssa – vuosi 2023 ei ollut tähän poikkeus. Kilpailukyvyn ylläpitämisen kannalta innovatiivisten teknologioiden käyttöönotto on ratkaisevassa asemassa osana strategiaa valmistajille, jotka haluavat vahvistaa joustavuuttaan, lisätä prosessitehokkuutta ja säilyttää erottautumisen markkinoilla.
IFS on julkaissut vuosittain blogissaan ennustukset eri teollisuuden aloille. Seuraavaksi lyhyt tiivistelmä IFS:n asiantuntijoiden blogista, jossa Maggie Slowik ja Andrew Burton ennakoivat neljää keskeistä trendiä, jotka muokkaavat ja ajavat valmistavan teollisuuden kestävyyttä ja joustavuutta:
Tekoäly ja datan hahmontunnistus (eng. data pattern recognition):
Ennustus 1: Seuraavien kolmen vuoden aikana investoinnit tekoälyyn ja datan hahmontunnistukseen odotetaan kasvavan hämmästyttävät 40 prosenttia.
Tämä nousu edustaa merkittävää mahdollisuutta valmistajille hyödyntää edistynyttä analytiikkaa ja koneoppimisalgoritmeja arvokkaiden tietojen erottamiseksi historiallisista ja reaaliaikaisista tuotantotiedoista. Tunnistamalla nopeasti kuvioita ja poikkeamia tekoälyä hyödyntävät järjestelmät helpottavat proaktiivista päätöksentekoa, optimoivat prosesseja ja ennakoivat mahdollisia laatuongelmia. Teollisuuden 4.0:n ja lähestyvän teollisuuden 5.0:n myötä tekoälyyn perustuva datan hahmontunnistus nousee korvaamattomaksi työkaluksi valmistajille, jotka kamppailevat modernien valmistusjärjestelmien tuottaman datatulvan kanssa.
Dynaaminen suunnittelu tekoälyn integroinnilla:
Ennustus 2: Digitaalisesti edelläkäyvät valmistajat omaksuvat dynaamisen suunnittelun, integroimalla tekoälyteknologiaa yrityksen omaisuuden hallintaan (EAM) ja toiminnanohjaukseen (ERP) seuraavien 2–5 vuoden aikana.
Tämä muutos merkitsee poistumista staattisista suunnittelutavoista, mikä mahdollistaa valmistajien varastohallinnan, resurssien kohdentamisen ja toimitusketjujen toimintojen optimoinnin. Hyödyntämällä tekoälyä reaaliaikaisen koneen data-analyysissä ja ennustamalla kysynnän muutoksia tai toimitusketjun häiriöitä valmistajat voivat lisätä joustavuuttaan, minimoida toimitusaikoja ja lieventää tuotannon tehokkuuteen vaikuttavien odottamattomien haasteiden vaikutusta.
Teknologia tehdastyöntekijöille:
Ennustus 3: Vuoteen 2026 mennessä arviolta 60 % valmistajista investoi teknologiaan, joka muuttaa tehdastyöntekijöiden kokemusta.
Tämä investointi syntyy kiireellisestä tarpeesta vastata osaamisvajeeseen, tuottavuustappioihin ja muuttuviin työvoiman dynamiikkoihin. Ikääntyvät työvoimat, muuttuvat työetiikat ja kasvava työntekijöiden vaihtuvuus asettavat merkittäviä haasteita tehdastyön tuottavuuden ja tehokkuuden ylläpitämiseksi. Teknologiaratkaisujen integroiminen ja digitaalisen yhteistyökulttuurin luominen mahdollistavat valmistajien työvoiman tuottavuuden lisäämisen ja työtyytyväisyyden parantamisen. “Connected worker” -konsepti, jossa työntekijät ja heidän kokemuksensa ovat osana teknologian suunnitteluprosessia, nousee muuttavaksi lähestymistavaksi, joka hyödyntää teknologiaa ihmisen kyvykkyyksien lisäämiseksi.
Kiertotalouden strategiat:
Ennustus 4: Vuonna 2025 noin 30 % valmistajista ennustetaan integroivan kiertotalouden strategiansa yhteen liiketoimintamallinsa kanssa, merkiten siirtymistä kestävään ja resurssitehokkaaseen toimintaan.
Perinteiset lineaariset liiketoimintamallit, joille on ominaista “take-make-waste” -lähestymistapa, ovat entistä kestämättömämpiä ja alttiimpia toimitusketjujen häiriöille. Kiertotalouden omaksuminen edellyttää tuotteen elinkaaren uudelleenajattelua, materiaalikäytön optimointia ja käänteisten logistiikkajärjestelmien käyttöönottoa helpottamaan resurssien palauttamista ja uudelleenkäyttöä. Kiertotalouden priorisointi ei ainoastaan lievennä toimitusketjun riskejä ja vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös asettaa valmistajat pitkäaikaiseen kestävyyteen ja kannattavuuteen muuttuvien sääntelyjen keskellä.
Kattavamman kirjoituksen voit lukea IFS:n blogikirjoituksesta tästä linkistä.